Dit internationaal stageproject voor leerlingen uit het secundair onderwijs wordt volledig gefinancierd door de Europese Commissie. Klik op bovenstaand logo voor meer informatie.

woensdag 30 maart 2011

Stage Normandië!

Ik zat in CRT (Comité Régional de Tourisme) Normandie. Dit is het 'hoofdbedrijf' van alle offices de tourisme in Normandië. Dit bedrijf stelt de brochures samen, zorgt voor de publiciteit,...
Mijn takenpakket omvatte veel verschillende opdrachten. Ik moest o.a. de post behandelen (zo moest ik het adres opschrijven, de brochures klaarleggen voor de klant, de post frankeren en een stempel zetten), ik moest kopiëren, een bestand in excel maken en alle gegevens van beurzen invoeren, ...
Dit was voor mij een heel leerrijke ervaring, omdat ik veel Franse woorden heb bijgeleerd en vlotter heb leren praten in het Frans. In het begin was het natuurlijk moeilijk om te praten in het Frans, zeker de eerste dagen, maar in de tweede week ging dit al veel vlotter. De avondactiviteiten en activiteiten die georganiseerd werden, waren heel leuk. Zo zijn we naar Rouen, Versailles, Parijs... geweest.
Dit waren twee heel leuke weken en ik zou aan iedereen aanraden om zo een stage te doen!

Liesbeth Jacobs

Stage Normandië

Salut les copains! Ik, Pieter Trossaert, heb het genoegen gehad om stage te lopen bij "Maison Clet". Dat is een organisatie die wijnen, whisky, champagne, ... aankoopt en verkoopt evenals verse groenten, fruit, ...
                                                                   
                                                    
Ik stond hier in de winkel gepositioneerd om mijn taken uit te voeren. Zo kwam ik dagelijks op ieder moment van de dag in contact met de franse taal.
Mijn takenpakket bestond uit verschillende deeltjes zoals klantenlijsten maken, potentiële klanten opzoeken, vertalingen maken, producten/prijzen opzoeken en telkens meneer Clet s'avonds een degustatie ging geven, moest ik het zaaltje/ de kelder in orde maken. Maar ook als er bestellingen toekwamen die snel van de stoep moesten gehaald worden mocht ik deze meehelpen uitladen.
Ook van meneer Clet heb ik zeer veel steun en hulp gekregen. Ik vond dit imens interessant en heb enorm veel bijgeleerd gedurende deze 2 weken.

Tschüs!! Pieter




zondag 27 maart 2011

stage Normandië 13- 27 maart 2011

Ik heb stage gelopen in het bedrijf Recticel, een Frans bedrijf, in een industrieterrein te Louviers. Recticel is gespecialiseerd in het produceren van moussen voor matrassen. Ikzelf en Axelle ( klasgenoot) hebben het volledige proces daarvan met onze eigen ogen mogen meemaken. Dit was uiteraard zeer spectaculair, want zoiets maak je niet dagelijks mee. Recticel is ook een bedrijf dat volop bezig is met uit te breiden.
Afin, nu even wat meer informatie over mijn taak. Axelle en ik hadden de opdracht gekregen om de personeelsdossiers te klasseren, want deze waren niet ordelijk geklasseerd, en alles lag door elkaar. Een heel karweitje dus, maar tegelijkertijd ook een zéer belangrijke taak, want al deze documenten zijn zeer vertrouwelijk en persoonlijk, dus er was ons een belangrijke opdracht toegewezen. Verder kregen we ook nog de opdracht om de dossiers van veiligheid ( dossiers de sécurité) in een excelprogramma te verwerken. Kortom ik heb dus veel bijgeleerd. Zo heb ik kennis gemaakt met documenten die je anders nooit te zien krijgt ( contracten, diploma's,...).Buiten het werken, was het contact ook zeer belangijk, uiteraard voor onze Franse taal bij te kunnen schaven. In de eerste week verliep het contact een beetje stroever, omdat onze stagebegeleidster een heel drukke werkweek had, maar onder de middag konden we dan rustig even bijpraten onder de collega's. Ik had zeer toffe en vriendelijke collega's. In de tweede week ging het dan al heel wat vlotter, alhoewel Anaïs weer een drukke week had , kon ze toch altijd even wat tijd maken voor ons.
Ik heb van deze stage genoten, en heb er ernorm veel van opgestoken. Dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Anke Pieters

vrijdag 25 maart 2011

stage Normandïe

Bonjour tout le monde !

Ik , Letica Goeminne zit op stage bij mission locale Louviers.
Ik heb de opdracht om jongeren die hier komen te ontvangen , hun dossier te zoeken en het aan
hun begleider te geven. als het gesprek er op zit moet ik het dossier terug klasseren en eventueel een
nieuwe afspraak maken voor een volgend gesprek.
De telefoon te beantwoorden en die persoon eventueel door te schakelen met een ander persoon is ook 1 van mijn taken.
Ook doe ik af en toe ' affichage' dit houdt in dat ik de panelen moet vervangen van onderwerp , folders moet aanvullen en proper leggen enzovoort af en toe geven ze mij ook de opdracht om iets te printen of te kopieren maar dat gebeurt niet vaak.
De mensen waarmee ik samen werk Severine,Céline,Elisabeth en Sophie zijn zeer tof en respectvol , ze hebben veel respect voor stagaires en zeker voor ons omdat we de franse taal niet gewoon zijn.
Vandaag is het de laaste stagedag en ik ben toch wel blij dat ik naar huis mag maar gaat het toch een beetje missen. ik ben hier ten opzichte van de andere leerlingen maar 1 week geweest om familiale omstandigheden kon ik niet vertrekken de eerste week. Deze avond gaan we iets gaan drinken en iets bezichtigen in Parijs , en morgen bezoeken we Honfleur en Etretat , hopelijk is het goed weer.

Au revoir

Leticia ;)

Stage 13/03/'11-27/03/'11

Ik heb stage gelopen in SEPI, een frans bedrijf gelegen in Pinterville. Dit bedrijf koopt en verkoopt waterpompen, ook onderdelen ervan. Ze kopen onderdelen aan om deze vervolgens te repareren en eventueel wat op te waarderen zodat ze die kunnen verkopen aan een degelijke prijs. Dit is zowat het profiel van dit bedrijf. Ik heb hier graag gewerkt, ik zat op de verkoopsafdeling waar ik diverse taken had zoals referenties van producten noteren en in een excel betand plaatsen, tarieven berekenen,... Dit bedrijf is vollop bezig met innovatie want voor ik hier kwam bestond het kantoor waar ik nu zit niet. Ze zijn o.a ook hun opslagplaats aan het uitbreiden e.d. Verder had ik ook nog de taak om archiefbestanden te verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Het waren eenvoudige taken maar ik richtte mij meer tot de werknemers in het bedrijf om te communiceren in het frans. Dat is natuurlijk nog altijd het belangrijkste, zodat je je niveau van frans wat kan opkrikken. De eerste week verliep nogal moeizaam op vlak van communiceren met de werknemers maar de tweede week ging al veel vlotter. Kortom, deze twee weken zullen me bijblijven en ik ben blij dat ik heb deelgenomen aan deze stage! 

Thomas Vermeire